Позовавайки се на военен източник, държавната информационна агенция SANA каза, че Израел "е извършил въздушна атака от посоката на Средиземно море, западно от Латакия, насочена към международното летище Алепо".

SANA каза, че ударът е "причинил материални щети" на летището.

Засега няма данни за жертви.

Няма коментар от израелски официални лица. През последните години Израел е нанесъл стотици удари по цели в контролирани от правителството части на Сирия, включително атаки срещу летищата в Дамаск и Алепо. Но рядко признава или обсъжда операциите.

Израел обаче призна, че се насочва към бази на бойни групировки, съюзници на Иран. Като ливанската "Хизбула", която изпрати хиляди бойци в подкрепа на силите на президента Асад.

Израел удари жилищни сгради в Сирия

Израел удари жилищни сгради в Сирия

Има жертви и ранени

Алепо, който претърпя обширни разрушения по време на гражданската война в Сирия, отново беше тежко разрушен при смъртоносното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Турция и Сирия миналия месец.

Оттогава редица страни изпратиха пратки с помощ до летището в града.

На 19 февруари израелските въздушни удари са насочени към жилищни райони в столицата на Сирия, Дамаск, убивайки най-малко петима души и ранявайки 15, според сирийските държавни новини.

На 2 януари сирийската армия каза, че израелската армия е изстреляла ракети към международното летище на столицата, извеждайки го от експлоатация и убивайки двама войници.

Тази атака дойде на фона на опасенията на Израел, че летището в Дамаск се използва за насочване на ирански оръжия в страната.

Русия осъжда Израел за военни провокации срещу Сирия

Русия осъжда Израел за военни провокации срещу Сирия

В ООН Русия остро се възмущава от грубо нарушение на международното право от Израел