Специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура предложи на правителството в Дамаск да предостави автономия на частите от Алепо, които се намират под контрола на опозицията. Предложението обаче беше отхвърлено от сирийските власти.

Мистура предупреди, че сирийското правителство рискува да стигне до пирова победа в Алепо, ако не сключи политическо споразумение с опозицията.
Мистура беше в Дамаск за поредния опит да постигне мир в страната.

Неговото предложение, както съобщи министърът на външните работи на Сирия Валид Муалем, включва създаване на автономна администрация в районите, които се намират под контрола на опозицията.

Според определието на Муалем това предложение е неприемливо.
"То беше напълно отхвърлено. Става въпрос за покушение над нашия суверинитет", заяви Валид Муалем след преговорите с Де Мистура.

Междувременно стана ясно, че седем деца и жени са загинали в резултат на обстрел на училище в западните райони на Алепо. Районът е под контрола на правителствените войски, съобщиха държавни сирийски медии, цитирани от ВВС.

По информация на САНА, в училищната сграда в района Фуркан, където са попадналите снарядите, ранените са около 32 души. Обстрелът е дошъл от страна на бунтовниците.

В предишните няколко дни източните части на града бяха подложени на интензивни адиоудари.

По данни на разположения във Великобритания Център за наблюдение на правата на човека в Сирия, не по-малко от 130 души са загинали в източно Алепо, след като във вторник бяха възобновени авиоударите.

По данни на Сирийската гражданска отбрана само в събота в източните райони са били нанесени 180 авиоудара.