На провеждащата се в момента в Кайро извънредна среща на външните министри на арабските държави отсъства представител на Сирия.

На съвещание, спешно свикано от Арабската лига, министрите се опитват да намерят изход от ситуацията в Ливан, бизка до гражданската война.

Представители на Лигата на Арабските държави не веднъж са подчертавали, че вътрешно политическите проблеми на Ливан и периодично напрежение може да бъде разрешено само с активното участие на Сирия, припомня Mig.news.

Правителството на Саудитска Арабия се явява главен спонсор на правителството на Синьора, което има антисирийска позиция. От друга страна се смята, че Сирия се опитва да диктува вътрешната политика на Ливан финансирайки движението „Хизбулла".

Отсъствието на сирийския министър на външните работи преди всичко е показателна, за това, че и на днешната среща няма да може да се постигне някакъв по-сериозен напредък и арабските страни да се домогнат до значими резултати.

Министър-председателят на Катар шейх Хамад бин Джасин вече изрази в интервю на Ал Джазира сериозния песимизъм на страните от Арабската лига.

На предишното заседание на Арабската лига, свикано отново по повод на кризата в Ливан, представители на Сирия също не присъстваха.