Дарение от Китай на 150 000 дози от неговата ваксина Sinopharm COVID-19 пристигна в сирийската столица Дамаск в събота, като се предвижда друга партида със същия размер. Това съобщиха сирийските власти, цитирани от "Ройтерс".

"Оценяваме тази помощ, която ще позволи на здравното министерство да се бори с пандемията, да ограничи нейното въздействие върху здравето, обществото и икономиката", каза здравният министър Хасан Габаш пред репортери на летището. Той каза, че дозите ще отидат първо за здравните работници, а след това за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Китайският посланик в Сирия заяви, че следващите 150 000 дози ще пристигнат скоро.

Китайската Sinopharm обяви 79,34% ефективност на ваксината си срещу COVID-19

Китайската Sinopharm обяви 79,34% ефективност на ваксината си срещу COVID-19

Доста по-нисък процент от американските ѝ конкуренти Pfizer и Moderna

Официални представители заявиха, че страната обсъжда доставка на ваксини и от Русия, основният съюзник на сирийския президент Башар Асад, но няма съобщения за получаване на такива пратки.

Тази седмица Дамаск получи първата си доставка на ваксини COVID-19 по глобалната инициатива COVAX - близо 200 000 дози на AstraZeneca, съобщиха представители на ООН. Очакват се още доставки през следващите седмици.

Световната здравна организация е разположила екипи в цяла Сирия за програма за ваксинация, която ще бъде въведена както на правителствена територия, така и в някои части на страната извън държавен контрол след десет години война.