"Москва иска да затвори последния граничен пункт за доставка на помощ за Сирия. Аргументът е, че Дамаск трябва да доставя храна и медикаменти за хората в Идлиб. Едва ли би могло да бъде по-цинично", пише Кристиан Беме, журналист в германското издание "Тагесшпигел".

Очакваната катастрофа е неизбежна. Отчаяните хора ще страдат от глад, няма да могат да използват дори най-необходимите лекарства и следователно ще направят всичко възможно, за да избегнат страданията. Милиони деца, жени и мъже в сирийски Идлиб вече страдат от големи трудности. Но тази събота ситуацията може да се влоши много, поне ако Русия успее.

Русия: Групировки готвят химическа атака в Сирия

Русия: Групировки готвят химическа атака в Сирия

Целта е да бъде обвинен Асад

Москва настоява да се затвори последния оставащ свободен път за доставка на международна помощ между Турция и провинцията на сирийските бунтовници. Баб ал-Хава е името на малкия контролно-пропускателен пункт, който още веднъж показва колко силни са козовете на Кремъл и колко е слаба съпротивата на Запада.

Президентът Владимир Путин диктува хода на събитията по свое усмотрение - а Западът гледа безпомощно. Може би дори без интерес, коментира в. "Тагесшпигел".

Турция и Русия се договориха за Идлиб, започват съвместни патрули

Турция и Русия се договориха за Идлиб, започват съвместни патрули

Създават и точки за наблюдение на прекратяването на огъня

Днес чрез Баб ал-Хава около 1000 камиона на месец транспортират основни стоки до единствения останал регион на сирийската опозиция. (...) Ако тази поддръжка изчезне, на хората няма да им остане нищо. Точно на това разчита Москва и нейното протеже в Дамаск. Следвайки циничните си изчисления, двамата умишлено се обзалагат, че хората - които те са заклеймили като терористи или техни привърженици - в крайна сметка ще се предадат, или ще умрат.

Русия като член на Съвета за сигурност на ООН ще направи всичко възможно, за да блокира запазването на хуманитарния кордон от Турция.