Сирия отхвърли US-санкциите, наложени на президента Башар Асад и негови високопоставени помощници, като обяви, че те са част от опитите на няколко поредни администрации да наложат политиката си в региона.

В изявление на сирийските власти се посочва, че американските мерки са част от серия санкции, налагани от последователни американски администрации срещу сирийския народ, като част от регионална схема, целяща преди всичко да служи на интересите на Израел.

Всяка агресия срещу Сирия е сродна на американската помощ за израелската агресия срещу Сирия и арабите, посочват още властите и допълват, че санкциите могат да бъдат обяснени само с опит на САЩ да „удължат кризата в Сирия.

Сирийските власти обвиниха Вашингтон в политика с двоен стандарт, като припомниха, че американците са убили много мирни граждани в Ирак, Либия и Афганистан.

На 18 май САЩ наложиха санкции срещу президента Башар Асад. В началото на месец май ЕС наложи оръжейно ембарго на Сирия и оборудване, което може да бъде използвано срещу демонстрантите.

Последните няколко месеца Сирия е обхваната от всенародни вълнения, които започнах в средата на месец март след задържането на група ученици в град Дараа, които бяха изписали на стените на редица сгради антиправителствени лозунги. Тогава хората излязоха по улиците с искания за освобождаване на задържаните. Протестни акции имаше и в други сирийски градове, включително и в някои от предградията на столицата Дамаск.

Протестите на опозиционните сили продължават, независимо от обявената от правителството широкомащабна програма за реформи. В частност, в страната бе отменено извънредното положение, въведено през 1963 година. Именно това беше и едно от основните искания на "въстаниците."

Вината за продължаващите вече повече от шест седмици безпорядъци, сирийските власти възлагат на „въоръжени бандити", ползващи поддръжката на „външни сили."