Сирийската групировка „Обща фондация по въпросите на затворниците” обяви, че държи телата на петимата руснаци, които загинаха при свалянето на хеликоптера им, като е поискала да ги размени за пленници, съобщава „Ройтерс”.

Припомняме, руски военен транспортен хеликоптер беше свален от бунтовници в провинция Идлиб в понеделник, като загинаха всички петима души, намирали се на борда. Това е най-голямата загуба в жива сила за руските военни от началото на операцията в Сирия в края на септември 2015 г.

Групировката иска освобождаването на затворници, държани в затвори на сирийското правителство и от съюзника му "Хизбула" в Ливан, като не се посочва колко са затворниците или за колко от тях се разменят телата на петимата руснаци.

Настояват също да се сложи край на блокадите на райони, обградени от сирийската армия и съюзниците ѝ, както и доставка на хуманитарна помощ на хората в обсадени райони.

В изявлението на групировката са показани лични карти на убитите руснаци.

Никоя групировка не е поела отговорност за свалянето на хеликоптера. Русия и Сирия засега не са коментирали искането за размяна.