Сирийската армия е освободила от терористи четири села в южната част на провинция Идлиб и се приближава до западните покрайнини на Хан Шейхун, съобщава Al-Masdar, цитиран от ТАСС.

Според информацията, правителствените сили са премахнали банди на терористичната група Джебхат ал Нусра от селата Кафр-Айн, Хирбет-Муршид, Ел-Минтар и са заели височините на Тел Ас.

"Нашите въоръжени сили нанесоха значителни загуби на формированията на терористите, които държаха отбраната в тези райони и ги принудиха да се оттеглят към Хан Шейхун, където се намира основният аванпост на противника", коментира военен източник.

Сирийското правителство определя споразумението САЩ-Турция за атака срещу Сирия

Сирийското правителство определя споразумението САЩ-Турция за атака срещу Сирия

Това е "опасна ескалация и заплаха за мира и стабилността в района"

Хан Шейхун е разположен на стратегическата магистрала Хама - Алепо, на 52 км от провинциалния център Идлиб (330 км от Дамаск). Създадените в тази зона отбранителни линии прикриват прохода към главния плацдарм на въоръжената опозиция във високопланинските райони на Джебел ал Завия близо до границата с Турция.

Градът се контролира от бойци на Джебхат ал Нусра и наемници, които се бият на тяхна страна от екстремистката група Джаиш ал Иза. Населението е приблизително 50 хиляди души.

На 11 август сирийските войски завзеха селищата Ал-Хобайт и Сукаке в провинция Идлиб, което улесни задачата им да обкръжат Hан Шейхун. Преди това сирийските войски пробиха защитните сили на противника по линията Хасрай-Закат в северната част на съседната провинция Хама.

ООН: 500 цивилни са избити в Идлиб за три месеца

ООН: 500 цивилни са избити в Идлиб за три месеца

Дамаск и Москва прилагат тактиката на изпепелената земя…