Сирийски бойни самолети са ударили контролирани от опозиционни групировки квартали на Дамаск, след като силите на режима отблъснаха изненадващото нападение, при което бунтовниците се опитаха да се доберат до центъра на града, съобщава "Франс прес".

Бунтовниците и присъюзни им екстремисти, водени от бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия Фронт "Фатех ал Шам", предприеха атака рано в неделя срещу правителствени позиции в източната част на Дамаск, първоначално отбелязвайки сериозен напредък.

Ожесточени сблъсъци в Дамаск

Ожесточени сблъсъци в Дамаск

След изненадващо нападение на бунтовниците

Но силите, лоялни на президента Башар Асад, са ги отблъснали с падането на нощта и са започнали ожесточени бомбардировки тази сутрин.

"Имало е масирани въздушни удари от зазоряване по позиции, контролирани от опозицията в Джобар, откъдето офанзивата е предприета", уточни Рами Абдел Рахман, който е ръководител на Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

"Правителството и негови съюзнически сили си възвърнаха инициативата и удрят групировките, които предприеха вчерашното нападение", добави Рахман.

По думите му, не било ясно дали силите на режима или техните руски съюзници са извършили бомбардировките в Джобар.

Контролът върху Джобар, който беше бойно поле в продължение на повече от 2 години, е поделен между бунтовниците и техни присъдружни екстремисти, от една страна, и правителствените сили, от друга.

В неделя опозиционните бойци превзеха няколко сгради в Джобар преди да напреднат в съседния район Абасид, като за първи път от две години опозицията достигна толкова близо до центъра на сирийската столица.

При сблъсъците са загинали най-малко 26 войници на режима и 21 бунтовници и екстремисти, уточни Абдел Рахман, но засега нямал данни за загиналите по време на въздушните удари тази сутрин.