Сирийските военни обявиха, че са открили работилница в Източна Гута, използвана за производство на химически оръжия, твърдят руските медии, цитирайки сирийски полковник.

Източна Гута е анклав, контролиран от бунтовниците, който е предградие на столицата Дамаск. От няколко години анклавът е обсаден от сирийските правителствени сили.

Бунтовниците в Източна Гута междувременно съобщиха, че са се разбрали с Русия чрез ООН за евакуирането на ранените за лечение.

Армията на Асад разкъса на две Източна Гута

Армията на Асад разкъса на две Източна Гута

Скоро анклавът може да се окаже разделен на три части…

От руското военно министерство пък твърдят, че бунтовниците в Източна Гута са започнали да се бият помежду си, след като Кремъл настоя екстремистката групировка "Файлак ал Рахман" да скъса всякакви отношения с екстремистите от Фронт "Ал Нусра", за да си осигури оттеглянето от анклава.

От Руския център за помирение в Сирия отбелязаха, че по улиците имало открити боеве между членове на нелегални въоръжени формирования, като цивилните са принудени да търсят убежище.

Шефът на Пентагона предупреди Асад да не използва химически оръжия, скастри Русия

Шефът на Пентагона предупреди Асад да не използва химически оръжия, скастри Русия

Би било "много неразумно да се използва газ"

"Файлак ал Рахман", също така известни като Легион "Ал Рахман", е една от най-големите бунтовнически групировки в Източна Гута, която се самоопределя като неджихадистка ислямистка групировка, която цели свалянето от власт на сирийския режим, но не се стреми да превърне страната в ислямска държава. От своя страна Фронт "Ал Нусра" е обявен за терористична групировка от редица страни, включително САЩ и Русия, както и от Съвета за сигурност на ООН, и като такава за него не важи хуманитарната пауза, в която боевете трябва да бъдат спирани.