Сирийската армия е отвоювала обратно град Палмира, съобщава сирийската държавна телевизия, нанасяйки значително поражение на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), която контролираше пустинния град от май миналата година.

Сирийската телевизия цитира военен източник, който заявява, че армията и присъдружните ѝ паравоенни формирования са поели „пълен контрол над град Палмира”.  

Сирийската армия се зарече да продължи громенето на "Ислямска държава"

Сирийската армия се зарече да продължи громенето на "Ислямска държава"

Палмира ще бъде централна база за разширяване на операциите срещу ДАЕШ

Сирийският център за наблюдение на човешките права пък уточнява, че все още имало стрелба в източната част на града, но основната част от силите на джихадистите са се изтеглили и са отстъпили на изток, оставяйки Палмира под контрола на сирийския президент Башар ал Асад.

За правителствените сили възвръщането на контрола върху Палмира след триседмична офанзива, подкрепена от интензивни руски въздушни удари, отваря голям фронт за настъпление към сирийската пустиня на изток, както и на юг чак до иракската граница, както и към крепостите на ДАЕШ в провинциите Дейр ез Зор и Ракка.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман 400 джихадисти са загинали в битката за Палмира, която той определи като най-голямото единично поражение на ДАЕШ откакто те обявиха халифат в области от Сирия и Ирак, намиращи се под техен контрол, през 2014 г.

Според центъра, който е базиран във Великобритания, около 180 правителствени войници и присъдружни бойци също са били убити в офанзивата за връщането на Палмира.

Палмира е дом на забележителни културни паметници от епохата на Римската империя. ДАЕШ взриви няколко монумента през миналата година, но за щастие все още са съхранени някои от прочутите културни паметници.