Сирийски бунтовници, подкрепяни от Турция и САЩ, са успели да превземат две села от „Ислямска държава", намиращи се близо до турската граница след ожесточени сражения, съобщават турски медии.

Държавната турска Анадолска информационна агенция уточнява, че бойци от туркменския етнос са превзели селата Харжалех и Далха в северната сирийска провинция Алепо, досега контролирани от силите на „Ислямска държава".

Сухопътното настъпление на туркменските бойци, близки съюзници на Турция в нейните опити да свали от власт сирийския президент Башар ал Асад, е било подкрепено от въздуха от американски и турски бойни самолети.

Шест турски изтребителя Ф-16, четири американски изтребителя Ф-15, един американски АС-130 и три безпилотни самолета са участвали в операцията, без да се уточнява дали някакви цели са били ударени.

Около 70 джихадисти са били убити в сраженията.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешкките права потвърди, че селата са били отнети от „Ислямска държава", но твърди, че настъплението е било дело на бунтовници и ислямистки фракции, а не само на туркменски бойци.

Турски официални лица през последните дни разкриха, че голяма съвместна въздушна операция срещу „Ислямска държава" е била планирана заедно със САЩ, като туркменски сили се сражават на терен.

Те уточниха, че целта е прочистването от екстремисти на 98-километров участък от северната граница на Сирия с Турция, все още контролиран от "Ислямска държава".

Турски медии определят операцията като първа стъпка от плана на Анкара за създаването на т. нар. обезопасена зона в Северна Сирия, която би могла евентуално да приюти около 2,2 млн. сирийски бежанци, които в момента се намират в Турция.

Но американски високопоставени лица са изразили скептицизъм относно идеята, като президентът Обама подчерта на срещата на Г-20 в Турция в понеделник, че за истински обезопасена зона ще са необходими сухопътни операции.