Сирийски кюрд в 30-те си години се е самозапалил пред централата на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Женева и бързо е бил транспортиран до болница, след като пламъците са били изгасени, съобщиха от полицията, цитирани от "Ройтерс".

Мъжът, който живее в Германия, е бил откаран с хеликоптер до специализираното отделение за изгаряния в университетската болница в Лозана, където е започнало лечението му, уточни говорителят на местната полиция.

"Като се има предвид състоянието му, беше невъзможно да го попитаме за мотива му, но си представяме, че това беше политическа ситуация", допълни говорителят.

Турските сили започнаха настъпление в Северна Сирия на 9 октомври, за да прогонят "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди от пограничния район. Русия и Турция постигнаха споразумение вчера, като призоваха за изтеглянето на "Отрядите за народна защита" от цялата дължина на североизточната граница на Сирия с Турция.

"Натъжени и шокирани сме относно инцидента със самозапалване, който се случи пред централата ни в Женева тази сутрин", изтъкна говорителят на Върховния комисар на ООН за бежанците, допълвайки, че се надява човекът да се възстанови.

Мъжът се е запалил и след това се е опитал да влезе в сградата на агенцията, но охранители и медицински лица са се намесили и огънят е бил потушен.

Сградата на Върховния комисариат за бежанците на ООН се намира от другата страна улицата от колективен приют за търсещи убежище, включително сирийски кюрди.

Очевидец от центъра за бежанци е заявил, че мъжът е приличал на "огромен човешки пламък", добавяйки: "Съмнявам се, че би могъл да оцелее."