Сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, осъществяват преднамерена политика на етническо прочистване около северния сирийския град Алепо.
Това обяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу, цитиран от „Ройтерс”.

По време на пресконференция в Хага с холандския си колега, Давутоглу изтъкнал, че 60 хил. мигранти са избягали от насилието, отправяйки се към турската граница и че, докато Турция няма да затвори вратите си, приоритетът бил предоставянето на помощ на бежанците на територията на самата Сирия.

„Една от целите на последните нападения е извършването на етническо прочистване. Етническото прочистване в Сирия и Алепо, насочено само към напускащите режима, се провежда от сирийския режим и Русия по много обмислен начин”, коментирал Давутоглу и допълнил: „Всеки бежанец, който приемаме, допринася за тяхната политика на етническо прочистване, но ние ще продължим да приемаме бежанци.”   

Припомняме, сирийски правителствени сили, подкрепени от руски въздушни удари, ирански бойци и бойци от ливанското шиитско радикално движение „Хизбула” започнаха голяма офанзива в района около Алепо.

ООН предупреди, че стотици хиляди цивилни могат да останат без храна, ако контролираните от бунтовници от сирийската опозиция части от града бъдат обкръжени. ООН и ЕС призоваха Турция да отвори границите си.  

Давутоглу е заявил още, че е лицемерно от страна тези, които не са успели да спрат руските въздушни удари в Сирия, сега да искат от Турция да запази границата си отворена, посочвайки, че страната му е приела повече от 2,6 млн. бежанци по време на продължаващата вече пета година война.