Няколко села, контролирани от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), са били превзети от Сирийските демократични сили (СДС), коалиция от милиции, подкрепяна от САЩ, която е доминирана от силите на сирийските кюрди и която включва и арабски контингент, съобщава "Ройтерс".

Настъплението е част от военната кампания, подкрепяна от международната коалиция, оглавявана от САЩ за прогонването на ДАЕШ от крепостта им в Сирия - град Ракка. То беше предприето след успехите на СДС срещу терористите в северната част на страната.

Най-мощната групировка в СДС е "Отряди за защита на народа" (YPG), кюрдска милиция, но според Вашингтон каквато и да е операция за отвоюването на Ракка трябвало да бъде доминирана от арабския елемент, тъй като повечето от жителите на града са араби.

Най-новите териториални придобивки в провинцията на около 50 км западно и северозападно от Ракка следват по-ранната фаза на териториални придобивки за СДС на друг фронт на около 30 км от града.

Трима войници от СДС са били убити при сражения с ДАЕШ след завладяването на пет села, уточняват от Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

ДАЕШ беше притисната и отстъпи както в Сирия, така и в Ирак, където тя е под атака в Мосул, нейното най-голямо и най-важно притежание и след серия от американски въздушни удари, които избиха мнозина от нейните главатари през тази година.

Въпреки това по-рано този месец терористите предприеха изненадващо нападение на 160 км югозападно от Ракка за повторното завоюване на древния пустинен град Палмира, когото те загубиха през март от сирийската армия, подкрепяни от руски въздушни удари след 9-месечна окупация.

Това нападение демонстрира опасността, които все още групировката представлява в Сирия дори след териториалните загуби там след средата на 2015 г., включително териториите по турската граница, които някога бяха основния ѝ маршрут за доставки и набиране на терористи.