Сирийската кюрдска милиция YPG обяви, че нейните сили, участвали в операцията за отвоюването на град Манбидж от ДАЕШ („Ислямска държава”), са се върнали в своите бази, след като задачата беше успешно приключена, съобщава „Ройтерс”.

Предвожданата от САЩ коалиция срещу ДАЕШ отделно по-рано днес обяви, че „основният елемент” на Сирийските демократични сили, а именно – кюрдската милиция YPG, са се придвижили източно от река Ефрат, която те пресякоха за битката за Манбидж.

Американският вицепрезидент Джо Байдън изтъкна в сряда по време на посещението си в Турция, че сирийските кюрдски сили трябва да се върнат на изток от Ефрат в териториите, които контролират, след овладяването на Манбидж. Турция също настоя сирийските кюрдски сили да се изтеглят. Днес пък Анкара настоя, че кюрдските бойци трябвало да се изтеглят източно от реката в рамките само на седмица.

В изявление на военното командване на YPG се изтъква, че военното командване и всички контролирани от милицията позиции са били предадени на Военния съвет на Манбидж, докато гражданският контрол е бил предаден на граждански съвет на 15 август.   

В изявлението на YPG не се посочва къде се намират базите. Военният и гражданският съвети на Манбидж са съставени от жители на града.

Сирийската кюрдска милиция е ключов партньор на оглавяваната от САЩ кампания срещу ДАЕШ в Сирия. Говорител на коалицията, водена от САЩ, обяви по-рано днес, че Сирийските демократични сили са се изтеглили на изток, за да се подготвят за „евентуално освобождение” на Ракка, която се води столица на ДАЕШ.  

YPG контролира обширни територии в Северна Сирия, където кюрдски групировки, свързани с милицията, създадоха свое собствено правителство след избухването на конфликта в страната през 2011 г.  

Контролираните от YPG райони включват непрекъснат 40-километров участък от сирийско-турската граница, от границата с Ирак до Ефрат, както и мъничка територия в северозападната част на страната, наречена Африн.

Овладяването на Манбидж този месец разшири контролираната от милицията територия и западно от Ефрат.