Констатациите на Турция от разследването показват, че партията „Демократичен съюз” (PYD) стои зад бомбения атентат в Анкара, при който загинаха 28 души. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отхвърляйки отричането на отговорност за кървавата баня от страна на политическото представителство на сирийските кюрди, съобщава „Ройтерс”.

Шефът на PYD отрече, че неговата групировка е извършила нападението в турската столица, подчертавайки, че не счита турската държава за враг.

Ала Ердоган, говорейки на живо по телевизията, отхвърли това. „Въпреки че тези, които ръководят PYD и ПКК, казват, че атаката няма връзка с тях, въз основа на информацията, получена от нашия вътрешен министър и нашите разузнавателни служби, се установи, че тя е извършена от тях”, посочи турският президент.

Турскията премиер Ахмет Давутоглу изтъкна по-рано, че военното крило на PYD – сирийската кюрдска милиция YPG, работила заедно с бунтовници от обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), за да извърши атентата.