Лидери на сирийските кюрди призоваха цивилните да вдигнат оръжие, за да защитят анклава Африн срещу офанзивата на Турция, която започна преди четири дни, съобщава "Франс прес".

"Обявяваме обща мобилизация и приканваме... нашия народ да защити Африн", се изтъква в изявление на автономната администрация на кюрдския анклав.

Офанзивата на Турция в Сирия e разрушителна, скочи САЩ

Офанзивата на Турция в Сирия e разрушителна, скочи САЩ

Разсейвала вниманието от довършването на борбата с ДАЕШ

Говорителят на администрацията посочи пред АФП: "Това е призив към всички кюрди в Сирия да вдигнат оръжие."

Той допълни, че Сирийските демократични сили, които са подкрепян от САЩ алианс, доминиран от "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, били "готови да приемат всички онези, които желаят да защитят Африн и да им предоставят оръжия".

Изявлението призовава международната общност да поеме своята "морална отговорност" и пришпорва Съвета за сигурност на ООН да приеме "твърда и сериозна резолюция, предотвратяваща агресията на турското правителство срещу Африн".

Операцията в Сирия ще продължи до ликвидирането на последния терорист, обяви Турция

Операцията в Сирия ще продължи до ликвидирането на последния терорист, обяви Турция

Турция призова за международна подкрепа за военната кампания

Африн е един от трите автономни кантона, създадени в райони под контрола на сирийските кюрди. Другите два - Ефрат и Джазира - се намират източно от Африн.

Анкара обяви началото на операцията си под наслов "Маслинова клонка" в събота след месеци, в които заплашваше да нахлуе в Африн, за да прогони "Отрядите за народна защита".

Турция вижда сирийската кюрдска милиция като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води кървав бунт срещу турската държава в югоизточната част на страната.

Турция разширява операцията си в Сирия от Африн към Азаз

Турция разширява операцията си в Сирия от Африн към Азаз

Имали споразумение с Русия

Ала операцията на Турция е изключително чувствителна тема, след като Вашингтон разчита на "Отрядите за народна защита", за да бъдат прогонени терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") от крепостите им в Сирия, като сирийските кюрди в момента контролират голяма част от Северна Сирия.

Американският военен министър Джеймс Матис настоя по-рано днес Турция да "упражнява сдържаност във военните действия и реториката".