Външният министър на Сирия Фейсал Мекдад пристигна в Саудитска Арабия в сряда, съобщиха държавните медии, като основен сигнал, че продължилата десетилетие регионална изолация на Сирия е към края си, предава Ройтерс.

Мекдад кацна в саудитския град Джеда на Червено море след покана от своя саудитски колега принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, се казва в изявление на саудитското външно министерство.

Това е първото посещение на високопоставен сирийски дипломат в кралството от повече от десетилетие, след споразумение между Рияд и Дамаск за възстановяване на връзките и отваряне на посолствата.

Ключова среща на топ дипломатите на Иран и Саудитска Арабия в Китай

Ключова среща на топ дипломатите на Иран и Саудитска Арабия в Китай

Това е първата официална среща между външните министри от седем години

"(Двамата министри) ще проведат сесия за разговори относно усилията за постигане на политическо решение на сирийската криза, което запазва единството, сигурността и стабилността на Сирия", се казва в саудитското изявление. Улесняването на връщането на сирийските бежанци и хуманитарния достъп също ще бъдат обсъдени, се добавя в съобщението.

Възобновяването на връзките бележи най-значимото развитие в действията на арабските държави за нормализиране на връзките със сирийския президент Башар ал-Асад, който беше отбягван от много западни и арабски държави след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.

Сирия беше изключена от Арабската лига в отговор на бруталното потушаване на протестите от страна на Асад.

Посещението на Мекдад дойде два дни преди Саудитска Арабия да бъде домакин на друга среща на регионалните външни министри, на която ще се обсъди връщането на Сирия в Арабската лига.

Министрите на външните работи от Ирак, Йордания, Египет и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив ще се съберат в Джеда в петък, съобщи външното министерство на Катар. Съвета включва Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Оман, Катар и Кувейт.

Саудитска Арабия планира да покани Асад на срещата на върха на Арабската лига, на която Рияд трябва да бъде домакин на 19 май, ход, който официално ще сложи край на неговата регионална изолация, казаха източници на Ройтерс.

Сирия и Тунис междувременно се споразумяха да отворят отново съответните си посолства, съобщиха двете страни в сряда.

Саудитска Арабия е новият член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)

Саудитска Арабия е новият член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)

Саудитската монархия е одобрила меморандум, според който страната вече заема статут на партньор