Над 50 сирийски града са обхванати от протестни акции по време честването на  мюсюлманския празник Рамазан, съобщава ИТАР-ТАСС.

Както съобщава вестник „Аш-Шарк ал-Аусат" на редица места духовенството е преминало на страната на опозиционните сили, призовавайки населението да продължи антиправителствените демонстрации, независимо от репресиите на властта.

За изминалото денонощие броят на загиналите при стълкновенията е достигнал 24 души, посочва координационният комитет на правозащитните организации в страната. Засилени мерки за сигурност са предприети в Хомс и Хама - двата основни центъра на вълнение, където са арестувани около 30 противници на режима.

Неспокойно е и в околностите на Дамаск и Алепо, в Дейр аз-Зор и Палмира, както и в Латакия и южната провинция Дераа.

Сирийската правителствена агенция САНА от своя страна публикува изявление, в което разобличава опозиционните сили в заговор. То привежда изявлението на главата на Революционния съвет Мохамед Рахал, който призова за повсеместно въстание. САНА предупреждава, че противниците на режима използват опита на „Ал-Кайда".

В изявлението се посочва, че под прикритието на призиви за свобода и демокрация участниците в поддържания от САЩ заговор вършат престъпления, убийства, диверсии, лъжат хората с една единствена цел - дестабилизирането на страната.