Външното министерство на Сирия осъди военното нахлуване на Турция срещу контролиран от терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) сирийски град близо до турската граница, подкрепяна от бойни самолети от оглавяваната от САЩ коалиция, като нарушение на нейния суверенитет, съобщава сирийската държавна телевизия.

Турската армия навлезе в Сирия за удар срещу "Ислямска държава"

Турската армия навлезе в Сирия за удар срещу "Ислямска държава"

Операцията под кодовото название „Щитът на Ефрат“ е с участието на ВВС на международната коалиция

Добавя се, че всякакви операции за борба с тероризма на територията на Сирия е трябвало да бъдат извършени в координация с Дамаск и се обвинява Анкара, че предприела нахлуването, за да замести ДАЕШ с „други терористични групировки”, имайки предвид опозиционните сирийски бунтовници.

"Това, което се случва в Джараблус, не е борба с тероризма, както твърди Турция, и в тази връзка Сирия настоява ООН да прекрати тази агресия и да предприеме действия съгласно закона и да зачита независимостта и целостта на държавата", изтъкват още от сирийското външно министерство. 

Припомняме, по-рано днес турската армия предприе сухопътна операция, подкрепяна от бойна авиация, в района на сирийския град Джараблус. Операцията е под кодовото име "Щитът на Ефрат".