Основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА заяви във вторник, че ще се въздържи от всякакви парламентарни гласувания до провеждането на национални избори в знак на протест срещу начина, по който консервативното правителство действа по отношение на скандала с подслушването на телефони, предава Ройтерс.

Алексис Ципрас, лидерът на лявата партия, обяви решението си дни след като премиерът Кириакос Мицотакис оцеля след вота на недоверие в парламента по случая, който все още се разследва от прокуратурата.

"Отсега нататък ще се въздържаме от каквото и да е гласуване в парламента", каза Ципрас пред репортери, като призова опозиционните партии и синдикатите да предприемат действия и добави, че вотът на доверие сега зависи от гръцкия народ.

Мицотакис отрече да е замесен в случая и каза, че избори ще се проведат през пролетта. Той контролира 156 депутати в 300-местната камара, така че не се очаква ходът на Сириза да засегне законодателната инициатива на правителството.

Случаят с подслушването на телефона на лидера на ПАСОК получи гласност през август миналата година, когато лидерът на социалистите каза, че гръцката разузнавателна служба EYP е подслушвала разговорите му през 2021 г.

СИРИЗА внесе предложението за вот на недоверие срещу правителството миналата седмица и Ципрас, министър-председател от 2015 до 2019 г., каза пред парламента, че подслушването е засегнало политици, журналисти и служители по сигурността.

Във вторник Ципрас каза, че Мицотакис не е успял да даде отговори в парламента по въпроса и че лявата опозиция няма да легализира работата на "паднало" правителство.

Правителството от своя страна обвини СИРИЗА в "изнудване", докато социалистическата партия ПАСОК, третата по големина група в гръцкия парламент, заяви, че позицията на СИРИЗА е безотговорна.

Гърците отново искат Нова демокрация и Мицотакис на власт

Гърците отново искат Нова демокрация и Мицотакис на власт

Проучване преди парламентарните избори