Украинският главнокомандващият Олександър Сирски описа боевете на източния фронт в град Покровск в района на Донецк като "изключително тежки", предаде "Ройтерс".

През последните месеци стратегическият Покровск е под постоянни руски атаки. Мащабът на нападенията не намаля, след като Украйна предприе изненадващо нахлуване в руския западен регион Курск на 6 август.

Президентът Володимир Зеленски също каза, че ситуацията край Покровск е "изключително трудна" и Киев ще укрепи още повече позициите си.

"Битките са изключително тежки. Врагът хвърля в битка всичко, което може да се движи и напредва, опитвайки се да пробие нашата защита", написа Сирски в своя Фейсбук профил.

По думите му най-интензивните сблъсъци се водят в района на село Красни Яр, което се намира на около 10 км Покровск. Източните покрайнини на село Хродивка, на по-малко от 9 км от стратегическия път, свързващ Покровск с Константиновка, също са били обект на засилени атаки, добави още Сирски.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че сблъсъците на фронта в града са 23 от началото на деня.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в Telegram, че е информиран за ситуацията по време на среща, на която са обсъдени и "конкретни отбранителни действия".

Той посочи, че украинските местни оръжия с голям обсег са били обсъдени на отделна среща, както и нахлуването в Курск. "Оперативните задачи се изпълняват", допълни Зеленски.

От 20 август Покровск подлежи на задължителна евакуация на деца.

Около 2000 деца все още не са евакуирани от украинския Покровск

Около 2000 деца все още не са евакуирани от украинския Покровск

В Донецка област се водят ожесточени сражения