Украинската армия отстъпва на окупаторите по всички количествени показатели, поради което в момента украинските въоръжени сили работят по увеличаване на условията за основна общовойскова подготовка на новобранците.

Това обяви главнокомандващият ВСУ Олександър Сирски след работна среща с ръководителите на органите на военната администрация, ангажирани с обучението, както и с командирите на бойните бригади и ръководителите на учебните центрове.

Така той отбеляза, че качествената подготовка е един от основните фактори за запазване на живота на украинския войник, затова ВСУ продължава да работи за подобряване на качеството на обучението на военнослужещите в учебните центрове.

"Работим върху увеличаване на срока на основната общовойскова подготовка. Съответният проект ще стартира през октомври-ноември тази година", каза Сирски.

Той също така отбеляза, че инструкторите играят ключова роля за качеството на обучението, затова се обръща максимално внимание на привличането на мотивирани инструктори с боен опит.

Освен това, според Сирски, се обмисля възможността за създаване на Школа за инструктори, която ще бъде основният и единствен източник на качествено подготвени инструктори.

Сирски: Русия превъзхожда с оръжие и армия, а Украйна - със стратегия

Сирски: Русия превъзхожда с оръжие и армия, а Украйна - със стратегия

Това заяви главнокомандващият армията на Украйна в интервю за CNN

По-рано Сирски заяви, че сега новобранците, които се изпращат на бойното поле, получават по-малко обучение, отколкото би искал, тъй като динамиката на фронта изисква мобилизираните новобранци да бъдат изпратени на служба възможно най-скоро.

Сега новобранците преминават през едномесечно основно военно обучение, последвано от половин до един месец допълнително специализирано обучение преди да бъдат изпратени на фронта.

Сирски: Тежка е ситуацията около основната атака на Русия в Източна Украйна

Сирски: Тежка е ситуацията около основната атака на Русия в Източна Украйна

Но Сирски не посочи точното местоположение на руската офанзива