Русия е планирала да започне нова атака срещу Украйна от района на Курск преди изненадващото презгранично нахлуване на Киев.

Това заяви главнокомандващият на Украйна генерал Александър Сирски в четвъртък, в интервю за CNN.

В първото си телевизионно интервю, откакто стана началник на армията през февруари, генералът каза пред Кристиан Аманпур от CNN, че смята, че операцията Курск е била успешна.

"Това намали заплахата от вражеско настъпление. Ние им попречихме да действат. Ние преместихме боевете на територията на врага, така че врагът да може да почувства това, което ние чувстваме всеки ден", каза Сирски.

Сирски очерта ключовите цели на операцията: да се спре Русия да използва Курск като стартова площадка за нова офанзива, да се отклонят силите на Москва от други райони, да се създаде зона за сигурност и предотвратяване на трансграничен обстрел на цивилни обекти, за вземане на военнопленници и за повишаване на морала на украинските войски и нацията като цяло.

Генералът каза, че Москва е преместила десетки хиляди войници в Курск, като сред тях са и някои от най-добрите си десантни части.

И докато призна, че Украйна е била под огромен натиск в района около Покровск, стратегическият град, който от седмици беше епицентърът на войната в Източна Украйна, Сирски каза, че неговите войски сега са успели да спрат руския напредък там.

"През последните шест дни врагът не е напреднал нито метър в Покровско направление. С други думи, нашата стратегия работи, каза той. Ние отнехме способността им да маневрират и да разположат техните подсилващи сили от други посоки и това отслабване определено се усети в други области. Отбелязваме, че количеството на артилерийския обстрел, както и интензивността на офанзивата са намалели".

Сирски каза още, че няма съмнение, че Украйна е превъзхождана с оръжие и персонал, докато се опитва да се защити срещу руската агресия.

"Врагът наистина има предимство в авиацията, в ракетите, в артилерията, в количеството боеприпаси, които използва, разбира се, в личния състав, танковете, бойните машини на пехотата", каза той.

Но също каза, че този факт е принудил Украйна да води войната по-умно и по-ефективно.

Путин отчете провал на украинската офанзива в Курск

Путин отчете провал на украинската офанзива в Курск

Киев е отслабил отбраната на своя територия и е позволил на Русия да ускори офанзивата в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че нахлуването на украинските сили в Курска област е имало за цел да забави руското настъпление в Донбас, но се е провалило, тъй като Киев просто е отслабил силите си по останалата част от фронта. 

В най-мащабната чуждестранна атака срещу руска суверенна територия след Втората световна война хиляди украински войници пробиха руската граница на 6 август, подпомогнати с рояци дронове, тежко въоръжение и артилерия - някои западно производство.

На Източния икономически форум във Владивосток Путин посои, че чрез прехвърлянето на големи и добре обучени части в Русия, Киев е отслабил отбраната на своя територия и е позволил на Русия да ускори офанзивата в Източна Украйна.

Путин изтъкна, че е "свещен дълг" на Русия да прогони нашествениците и че руските сили започват да изтласкват украинските войски от Курск.

По негови думи руското настъпление към град Покровск в Източна Украйна е било успешно.

Зеленски: Операцията в Курск продължава за неопределено време

Зеленски: Операцията в Курск продължава за неопределено време

Това е неразделна част от "плана за победа"