Украйна планира да задържи контрола над територии в района на руския Курск за неопределено време. Това каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за NBC News, цитирано от УНИАН.

Според Зеленски Украйна планира да задържи тази територия, защото това е неразделна част от "плана за победа". В същото време президентът добави, че ще изрази този план пред международни партньори, включително САЩ. На въпрос дали Украйна планира да разшири офанзивата си на руска територия, Зеленски отговори, че не може да обсъжда това.

"Няма да кажа, съжалявам, не мога да говоря за това като началото на нашата, тази, Курска операция, не мога да говоря за това, мисля, че успехът е много близо до неочаквано", каза Зеленски.

Зеленски: Западът трябва да разреши атаки дълбоко в Русия и да достави оръжия за тях

Зеленски: Западът трябва да разреши атаки дълбоко в Русия и да достави оръжия за тях

Той се оплака, че някои споразумения за доставки не са изпълнени.

В същото време изданието отбелязва, че операцията в Курск е била изненада за съюзниците на Украйна, по-специално за САЩ.

"Да, не уведомихме никого и това не е въпрос на недоверие", настоя Зеленски.

Според него, контранастъплението на Киев миналото лято се провали до голяма степен, защото беше обявено, което е дало време на руснаците да се подготвят.

Припомняме, че Зеленски каза във вторник, че е помолил канадския премиер Джъстин Трюдо да засили застъпничеството пред западните партньори на Украйна, за да позволят удари по военни цели дълбоко в Русия, предава "Ройтерс".

Зеленски каза, че е обсъдена и следващата мирна конференция която трябва да се проведе в Канада.

Украйна отдавна призова партньорите си да позволят да стреля със западни оръжия по цели далеч във вражеска територия и тези призиви станаха по-силни, тъй като руските въздушни удари срещу украински енергийни инсталации, друга инфраструктура и жилищни сгради се засилват.

Столтенберг подкрепи украинската операция в Курска област

Столтенберг подкрепи украинската операция в Курска област

Киев има право да се защитава

Масираната атака на украинските въоръжени сили срещу района на Курск започна на 6 август.