Украйна не се е консултирала с Германия относно ударното си нахлуване в руската Курска област на 6 август. Берлин очаква тази военна операция да бъде ограничена във времето и територията.

Това заяви в сряда германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс". 

Той направи изявлението на пресконференция след разговори с президента на Молдова Мая Санду по време на посещението си в Кишинев.

Шолц увери, че Берлин следи отблизо по-нататъшното развитие около нахлуването.

Русия отлага местните избори в граничните райони на Курска област

Русия отлага местните избори в граничните райони на Курска област

Изборите за губернатор на областта обаче не се отлагат

"Украйна е подготвила военната си операция в района на Курск много тайно и без обратна връзка, което със сигурност се дължи на ситуацията, каза Шолц. Това е много ограничена операция по отношение на пространството и вероятно - и на времето."

Германия ще продължи да бъде най-големият поддръжник на Украйна в Европа след спорове през последните дни относно това, което някои нарекоха колеблива германска подкрепа за Киев заради вътрешна политика.

Неудобната тройна коалиция на Шолц, която се бори да постигне споразумение за бюджета си, планира да намали наполовина помощта си през следващата година, залагайки, че недостигът ще бъде компенсиран от плана на Г-7 да заеме на Украйна 50 милиарда долара.

Шолц каза, че планът на Г-7 за използване на приходите от замразени руски активи за отпускане на заеми е "технически труден, но политически изяснен" и ще даде на Украйна значително увеличение на подкрепата.

"С 50 милиарда долара заедно със средствата, предоставени на национално ниво, това ще бъде повече от това, което е било на разположение на Украйна по отношение на подкрепата до момента", каза той.

Русия съобщи за 31 жертви на украинското настъпление в Курска област

Русия съобщи за 31 жертви на украинското настъпление в Курска област

Тази информация касае цивилните жертви

Шолц повтори подкрепата си за Молдова срещу "руските усилия за дестабилизация".

Русия реши да отложи местните избори в граничните райони на Курска област, които трябваше да се проведат на 8 септември. 

Все още не е обявена нова дата за изборите. Процесът по подготовка и провеждане на изборите ще бъде възобновен при пълна гаранция за безопасност на избирателите, отбелязват от комисията. Следващият "единен ден за гласуване" в Русия ще бъде през март 2025 г. 

В същото време Централната избирателна комисия реши изборите за губернатор на Курска област да не бъдат отлагани. Алексей Смирнов ръководи района временно; правомощията му трябва да бъдат потвърдени чрез избори.

Контролът върху части от граничните райони на Курска област остава неясен, като във вторник главнокомадващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски заяви, че Киев контролира 93 населени места и 1263 кв. км територия от Курска област.

В Суджански, Кореневски и Глушковски райони на Курска област, където действат части на украинската армия, има общо 186 населени места.

Що се отнася до цялата територия под контрола на украинските въоръжени сили, както отбелязват много военни наблюдатели, все още не е оформена ясна фронтова линия в Курска област и всякакви оценки за контролираната зона са доста условни.

Две седмици след началото на украинската операция в района на Курск Русия създаде - или пресъздаде - Белгородската, Брянската и Курската групировки. Това заключение направиха руските правителствени агенции въз основа на официалния доклад от заседанието на "Координационния съвет по военна сигурност на пограничните територии", ръководен от руския министър на отбраната Андрей Белоусов