Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна, генерал Олександър Сирски, заяви, че основните усилия на руските щурмови групи са съсредоточени на в Покровско и Кураховско направление в Донецка област. Руската армия се опитва да се придвижи към тези градове от населените места Очеретино и Маринка. Той заяви това в публикация във Facebook.

Сирски подчерта, че Русия продължава активните настъпателни действия по цялата фронтова линия, но най-много щурмове са били регистрирани именно в тези две направления. "Тук врагът е съсредоточил най-голям брой свои щурмови подразделения от състава на осем ударни бригади," пише Сирски.

След посещение на фронтовата линия, Сирски дава оценка на ситуацията и на други участъци:

В района на Часов Яр, важен за Украйна населен пункт, разположен близо до Бахмут в Донецка област, както и около Клешчеевка и Калиновка, продължават боевете. "Противникът се опитва да завладее тези населени места, за да разшири географията на своето настъпление към Краматорск и Славянск," пише Сирски.

В Луганска област руската армия продължава щурмовете на Белогоровка, които Сирски нарича неуспешни. "Противникът се стреми към Северск от две направления, но всеки път се оттегля, оставяйки трупове на своите войници," твърди Сирски.

В Харковското направление руската армия се опитва да създаде така наречения "пояс на сигурност". "Във Волчанск противникът заседна, въпреки привлечените сили и средства, които постоянно попълва за сметка на подразделения от други направления," заявява Сирски.

В Запорожското направление руската армия настъпва в районите на селата Старомайорское и Работино, но "фактически без успех," пише Сирски. Тези две населени места бяха освободени от ВСУ през летното настъпление през 2023 година, а сега руските военни се опитват да ги върнат под свой контрол.

Сирски съобщи също, че руските и украинските войски продължават боевете за плацдарм на левия бряг на Днепър в село Кинки в Херсонска област. Съществени промени обаче там няма, по неговите думи.

ISW: Западните съюзници на Украйна засилват помощта, Русия адаптира техниката си
Обновена

ISW: Западните съюзници на Украйна засилват помощта, Русия адаптира техниката си

Путин засилва хибридната война срещу Запада