Западните съюзници на Украйна продължават да предоставят финансова и военна помощ, включително системи за противовъздушна отбрана. На 11 юни естонското Министерство на отбраната обяви, че Естония ще предостави на Украйна преносими противовъздушни системи Mistral и ракети. Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще прехвърли около 1.5 милиарда евро от замразени руски активи на Украйна през юли, от които 90% ще бъдат за отбранителни разходи, а 10% за възстановяване. Освен това, ЕС ще прехвърли допълнителни 1.9 милиарда евро от механизма "Украински фонд".

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди, че Германия ще достави система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна в следващите седмици, както и системата IRIS-T, зенитни самоходни установки Gepard и неуточнени ракети и амуниции.

Американският президент Джо Байдън също одобри прехвърлянето на нова система Patriot на Украйна, която може да бъде разположена на фронтовата линия в рамките на няколко дни.

Германия обеща трета система Patriot на Украйна в следващите седмици и месеци

Германия обеща трета система Patriot на Украйна в следващите седмици и месеци

В Берлин се провежда конференция за възстановяването на Украйна

Руските отбранителни компании продължават да модифицират оборудването си въз основа на поуките от войната в Украйна.

Директорът на руския производител на превозни средства "Ремдизел", Александър Захаров, заяви на 11 юни, че компанията е започнала да произвежда актуализирана версия на бронираната машина ЗСТС "Ахмат" въз основа на обратна връзка от войници, използващи превозното средство в Украйна. Захаров заяви, че "Ремдизел"ще започне серийно производство на това обновено превозно средство през 2025 г.

ТАСС съобщи на 11 юни, че бившият началник на Военната академия на Министерството на отбраната (МО) на Русия Григорий Молчанов е назначен за заместник-секретар на руския Съвет за сигурност.

Във вторник украинските сили отбелязаха напредък в североизточна Харковска област, включително около Липци и Волчанск. В Луганска област, руските сили продължиха атаки край Купянск и Свотово, като заявиха, че са превзели няколко села, но няма потвърждение за тези твърдения. В Донецка област, руски сили извършиха настъпления близо до Сиверск и Авдеевка, но също без потвърдени успехи. В Запорожка област, ограничени сражения продължават, но линиите на фронта остават стабилни. Украинските въздушни сили свалиха руски ракети над Днепропетровска област.

Руските сили продължиха своите настъпателните операции край Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Говорителят на украинската група сили "Хортица" подполковник Назар Волошин съобщи, че руските сили все още не действат в рамките на Часов Яр, но продължават усилията си да напредват в микрорайоните Канал и Нови (Източен Часов Яр).

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Москва и нейният съюзник Беларус упражняват разполагане на такъв тип оръжия

Известен руски канал за военни блогове, награждаван от Кремъл, обяви, че е открил второ "медийно училище" в Бишкек, Киргизстан, вероятно в подкрепа на усилията на Кремъл да разшири влиянието си в международното информационно пространство, особено в Централна Азия.

Кремъл продължава да полага усилия за кодифициране на правни инструменти и репресивни мерки, целящи широка цензура върху чужденците и чуждестранните организации в Русия.

ФСБ: Украйна усилено се мъчи да извършва терористични атаки в Русия

ФСБ: Украйна усилено се мъчи да извършва терористични атаки в Русия

С подкрепата на страните от НАТО

Датските власти арестуваха датско-руска гражданка с двойно гражданство, обвинена във връзки с руските разузнавателни служби.

Това вероятно е част от продължаващите усилия на Кремъл да активизира отново хибридната си кампания срещу западните държави.

На 11 юни Датската радиотелевизионна корпорация (DR) съобщи, че датските власти са арестували неидентифицирана жена с двойно датско-руско гражданство във връзка с неотдавнашно разследване на връзките на жената с руското външно разузнаване.

На 3 юни DR съобщи, позовавайки се на изтекли документи от западни разузнавателни служби, че женската клиника за правна помощ за рускоговорящи е получила най-малко 338 000 датски крони (около 49 000 долара) от руския Фонд за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина (Правфонд), който DR описва като тясно свързан с руското външно разузнаване (СВР).

DR съобщи, че жената е "централна фигура" в рускоезичната общност в Дания и отбеляза, че е пътувала до Русия и други страни за конференции с участието или спонсорството на Правфонд.

Новият мигрантски маршрут през Финландия - хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Новият мигрантски маршрут през Финландия - хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Какво се случва на най-дългата граница на Европейския съюз с Русия

Руски военен кораб може да е повреден или унищожен в Баренцово море. Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви на 10 юни, че руският разрушител от клас "Адмирал Левченко Удалой" се е запалил в Баренцово море. Плетенчук заяви, че пожарът е резултат от санкциите, които не позволяват на Русия да обслужва двигателите на своите военноморски кораби. ISW не е потвърдила доклада на Плетенчук.

Беларуски служители продължават да се замесват в незаконното депортиране на украински деца в Беларус и превъзпитанието им по беларуски програми.