Украйна, с подкрепата на страните от НАТО, засилва усилията си за извършване на терористични атаки и саботажи на руска територия. Това заяви началникът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и председател на Националния антитерористичен комитет (НАК) Александър Бортников, цитиран от ТАСС.

"Председателят на НАК отбеляза, че врагът, с подкрепата на САЩ и други страни от НАТО, засилва усилията си за извършване на терористични атаки и диверсии на руска територия в опит да отслаби ресурсната подкрепа на руската армия и да провокира паника сред населението, продължават опитите на неонацистки въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи да издирват и вербуват извършители за високопоставени престъпления, включително сред трудовите мигранти", предупреждават от Националния антитерористичен комитет.

Заседанието на НАК беше посветено на предотвратяването на терористични заплахи в Централния федерален окръг и мерките за повишаване на ефективността му в условията на специална военна операция. На срещата присъстваха членове на комитета, генералният прокурор на Русия, упълномощени представители на президента във федералните окръзи и председатели на регионални комисии за борба с тероризма.

При най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам въоръжени лица откриха огън с автомати по посетители на концерт на 22 март в "Крокус сити хол". При атентата бяха убити най-малко 144 души, а отговорност за него бе поета от групировката "Ислямска държава".

От самото начало обаче Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое именно екстремистката групировка.

Според западни анализатори атаката повдига въпроси относно ресурсите и приоритетите на руските разузнавателни служби, които са били силно фокусирани върху войната в Украйна и необходимостта да се премахне опозицията срещу нея в Русия.