На конференцията за възстановяване на Украйна, провеждаща се в Германия, канцлерът Олаф Шолц призова всички участници да подкрепят инициативата за укрепване на украинската противовъздушна отбрана (ПВО) и обеща в най-скоро време да достави на Киев трета система Patriot, цитира думите му Би Би Си.

"През следващите седмици и месеци ще доставим в Украйна трета система ПВО Patriot, установки IRIS-T, Gepard, ракети и боеприпаси. Всичко това ще бъде изпратено в Украйна през следващите седмици и месеци", цитира Шолц "РБК-Україна".

"Украйна ще върви по пътя, който украинците избраха за себе си: демократичен, свободен, в Европа. Именно затова днес в Берлин работим над възстановяването на силна, свободна и европейска Украйна. Необходима е сила и твърди принципи, за да разбере Путин, че военна победа и мир под неговата диктовка няма да има. Той трябва да прекрати своята жестока кампания и да изтегли войските си", каза Шолц при откриването на двудневната конференция в Берлин.

Германският канцлер насърчи частни компании да вложат парите си във възстановяването на Украйна

В Германия се намира президентът на Украйна Володимир Зеленски, който ще проведе преговори с Шолц и президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, и ще се изкаже в Бундестага.

Според Зеленски, на преговорите с канцлера Шолц ще бъдат обсъдени по-нататъшната отбранителна подкрепа за Украйна, развитието на украинската ПВО система, както и съвместното производство на оръжия.

"Ще координираме позиции преди срещата на върха за мир, срещата на Европейския съвет и срещата на НАТО", заяви украинският президент.

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Съоръжението ще позволи по-бърз ремонт на доставена от чужбина техника