Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски каза, че е работил три дни на Източния фронт, в бригадите, които държат отбраната в Харковско и Торецко направление. По думите му бойните действия с различна интензивност продължават по всички направления на руското настъпление. На някои места, с цената на големи загуби, руските войски постигат малък успех, цитира думите му Би Би Си.

"Врагът продължава да съсредоточава усилията си в Покровско направление, хвърляйки опитните си щурмови части в битка, опитвайки се да пробие нашата отбрана в посока Желани, Новогродовка, Покровск. Продължават ожесточени боеве в Купянското направление в района на Песчани, Стелмаховка и Макеевка, но ние държим позициите си", цитира Сирски "Украинская правда".

По думите му обстановката в Северското направление е тежка, руснаците щурмуват и позициите на отбранителните сили в района на селището Ню Йорк, Юженое и Железни. В Харковското направление се водят тежки боеве в района на Глубокое и Волчанск, но руснаците не успяват и понасят значителни загуби, каза Сирски.

"По време на активни бойни действия тактическите позиции на войските могат да се променят няколко пъти през деня. Към момента няма съществени промени. Контрадиверсионните действия се провеждат от Националната полиция, Службата за сигурност на Украйна и Военната служба за правоприлагане. Техни подразделения в момента откриват и неутрализират диверсионни групи на противника в населени места в Торецко направление", каза главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна.

Украинският генщаб: Най-напрегната е ситуацията при Покровск и Торецк

Украинският генщаб: Най-напрегната е ситуацията при Покровск и Торецк

Град Торецк е унищожен на 70%, но в него остават 3500 души