Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски каза, че е посетил зоната на бойните действия в Харковското и Купянското направление. По думите на главнокомандващия ситуацията на фронта остава тежка за украинските военни, тъй като руската армия продължава да атакува по всички основни направления.

Сирски написа в своя Фейсбук, че основните усилия на руската армия са съсредоточени в Донецка и Харковска област: има атаки в посока на населените места Курахово (намира се близо до Маринка), Покровск (град, разположен малко на север от Курахово), както и към Часов Яр и Купянск .

Освен това руската армия все още се опитва да поеме контрола над град Волчанск в северната част на Харковска област, където откри нов фронт в средата на май, започвайки ново нахлуване от руска територия.

"Като цяло ситуацията остава сложна в резултат на високата интензивност на военните действия и широкото използване на бронирани машини от противника и използването на значителен брой управляеми бомби", пише Сирски.

Според него "във Волчанск основната ни задача на този етап е да сдържим противника, да му нанесем максимални загуби и постепенно да се придвижим напред към освобождаване на нашите територии".

Руските войски удариха в посока Волчанск в средата на май. Те успяха да окупират част от града, но сега по-голямата част от него се контролира от украински части и в града се водят тежки боеве.

"Въпреки сложността на ситуацията, имаме шанс да я променим в наша полза", смята Сирски.

Зеленски призна: Водят се тежки сражения и в Донецка област

Зеленски призна: Водят се тежки сражения и в Донецка област

Фронтът в Харковска област бил стабилизиран