Скандинавската авиокомпания SAS съобщи, че е била засегната от кибератака във вторник вечерта и призова клиентите да се въздържат от използването на нейното приложение, но по-късно каза, че е отстранила проблема, предава Ройтерс.

Според информациите хакерската атака е парализирала уебсайта на оператора и е източила информация за клиентите на авиокомпанията от приложението й.

Карин Найман, ръководител на Пресслужбата на SAS, заяви във вторник вечерта пред Ройтерс, че компанията работи за спиране на атаката срещу нейното приложение и уебсайт.

"В момента не можем да кажем много повече, тъй като в момента сме атакувани", каза тя, добавяйки, че в този момент приложението работи добре.

По-рано тя заяви пред националната информационна агенция TT, че има риск от получаване на невярна информация чрез влизане в приложението и призова клиентите да се въздържат от използването му.

Целият уебсайт на авиокомпанията не работеше за известно време във вторник.

Кибератака удари сайта на Европейския парламент

Кибератака удари сайта на Европейския парламент

Тя последва обявяването на Русия за спонсор на тероризма

Според TT клиентите, които са се опитали да влязат в приложението на SAS, са влезли в чужди акаунти и са имали достъп до лични данни на други хора. Норвежкият вестник Verdens Gang съобщи, че това се е случило и с норвежки клиенти.

Различни шведски компании и организации наскоро бяха засегнати от предполагаеми кибератаки.

По-рано във вторник националният обществен телевизионен оператор на Швеция SVT временно спря работа. Телевизионният оператор написа на уебсайта си, че група, наречена "Анонимен Судан", е поела отговорността за атаката, публикувайки в "Телеграм", че шведските медии ще бъдат атакувани заради изгарянето на Корана в Швеция.

Протести срещу изгарянето на Корана в ислямския свят

Протести срещу изгарянето на Корана в ислямския свят

Те преминаха мирно