Германия ще предостави 10 милиарда евро субсидии на американския производител на чипове Intel за неговата планирана фабрика в Магдебург, съобщи източник, запознат с въпроса. Това поставя край на месеци на преговори за проекта, който по думите на главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер ще струва десетки милиарди долари, предава Ройтерс.

Подписването на споразумението между Германия и Intel е насрочено за 15:45 българско време в понеделник, като канцлерът Олаф Шолц и Гелсингер ще присъстват на церемонията, съобщи канцеларството.

Шолц отказа да коментира размера на субсидиите, като посочи, че повече информация ще бъде предоставена по-късно по време на церемонията.

Германия и Европейският съюз се опитват да привлекат големи промишлени компании чрез държавни субсидии и благоприятно законодателство, като това се прави с цел да се запази привлекателността на Германия като място за инвестиции.

Германското правителство вече инвестира милиарди евро в технологични компании в страната, за да намали зависимостта от доставките на чипове от Южна Корея и Тайван. Сега Берлин води преговори с тайванската TSMC и шведския производител на батерии за електрически превозни средства Northvolt, за да създадат производствени бази в Германия. Освен това, Tesla вече е съгласна да построи първата си европейска гигафабрика в Германия.

През изминалата година Intel обяви планове за изграждане на голям комплекс за чипове в Германия, както и в Ирландия и Франция. Това става възможно благодарение на облекчените правила за финансиране и субсидии на Европейската комисия, като ЕС цели да намали своята зависимост от доставките от САЩ и Азия.

Все още не е ясно колко точно ще е общата инвестиция.

Под ръководството на Гелсингер, Intel инвестира милиарди в изграждането на фабрики на три континента, за да се конкурира по-добре с AMD, Nvidia и Samsung.

Гелсингер заяви в интервю за Reuters в петък, че разликата между предложението на Германия и нуждите на Intel е значителна, но очаква да постигне споразумение. Той подчерта, че за да възстановят своето доминиране в индустрията на чиповете, трябва да бъдат конкурентоспособни и че общата инвестиция за сайта ще бъде десетки милиарди долари.

Intel с план за над 80 млрд. евро в Европа за производство на чипове

Intel с план за над 80 млрд. евро в Европа за производство на чипове

Фон дер Лайен: Първо голямо постижение по Закона за чипове на ЕС и това е само началото