Германските социалдемократи (СДП) обявиха днес, че ще започнат процеса за съставяне на тройна коалиция, като те ще ръководят правителство на Германия за първи път от 2005 г., след като спечелиха с малка разлика парламентарните избори вчера, информира "Ройтерс".

Кандидатът на социалдемократите за канцлер Олаф Шолц посочи, че има за цел да изгради коалиция със Зелените и либералните свободни демократи (СвДП), като настоя, че германците са гласували да изпратят консерваторите на Ангела Меркел в опозиция след 16 години на власт.

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

СДПГ е с 25.7%, ХДС/ХСС - 24.1%...

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП", подчерта 63-годишният Шолц пред ликуващи привърженици в централата на партията си в Берлин, стиснал китка червени и бели цветя.

"Избирателите много ясно си казаха думата... Те укрепиха три партии - социалдемократите, Зелените и СвДП - и затова това е ясният мандат, който гражданите на тази страна са дали - тези три трябва да съставят следващото правителство", изтъкна той.

Според предварителните резултати СДП печели 25,7% от гласовете, изпреварвайки консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел, който печели само 24,1 на сто от гласовете. Зелените събраха 14,8%, а СвДП имат 11,5% подкрепа.

Екзитполовете в Германия показват близки резултати за СДПГ и ХДС/ХСС
Обновена

Екзитполовете в Германия показват близки резултати за СДПГ и ХДС/ХСС

На трето място е "Съюз 90/Зелените" …

Възстановяването на СДП бележи колебливо съживяване за лявоцентристките партии в някои части на Европа след избирането на демократа Джо Байдън за президент на САЩ през 2020 г. Норвежката лявоцентристка опозиционна партия също спечели изборите по-рано този месец.

Шолц, който беше финансов министър в отиващата си "голяма коалиция" на Меркел, заяви вчера, че се надява да договори коалиция преди Коледа. Но неговият опонент от християндемократите Армин Лашет, който е на 60 години, настоя, че все още може да се опита да състави правителство, въпреки че води консерваторите до най-лошия изборен резултат в тяхната историята.

Меркел, която не се стремеше към пети мандат като канцлер, ще остане на поста по време на коалиционните преговори, които ще определят бъдещия курс на най-голямата икономика в Европа.

Милионери в Германия бързо преместват активи в Швейцария преди изборите

Милионери в Германия бързо преместват активи в Швейцария преди изборите

Плаши ги потенциален завой наляво в Германия

Германските акции поскъпнаха в понеделник, като инвеститорите бяха доволни, че подкрепящата бизнеса СвДП изглежда ще се присъедини към следващото правителство, докато крайнолявата "Левица" не успя да спечели достатъчно гласове, за да бъде смятана за коалиционен партньор.

"От гледна точка на пазара би трябвало да е добра новина, че лявата коалиция е математически невъзможна", коментира Йенс-Оливер Никлаш, икономист от LBBW, добавяйки, че другите партии имат достатъчно общи неща, за да намерят работещ компромис.

"Личностите и министерските позиции вероятно ще бъдат по-важни в крайна сметка от политиките", подчерта още той.

Партиите ще започнат да общуват помежду си днес за възможни съюзи в неформални разговори.

Фаворитът за нов канцлер на Германия обеща увеличаване на военните разходи, цели суверенен ЕС

Фаворитът за нов канцлер на Германия обеща увеличаване на военните разходи, цели суверенен ЕС

Най-важната цел на външната политика ще бъде силна, суверенна Европа

Зелените и СвДП заявиха късно снощи, че първо ще разговарят помежду си, за да търсят области на компромис, преди да започнат преговори дали със СДП, дали с консерваторите.

Ако Шолц успее да сформира коалиция, бившият кмет на Хамбург ще стане едва четвъртият канцлер на СДП след Втората световна война и първият, откакто Меркел пое поста от Герхард Шрьодер през 2005 г.

Ако Шолц успее да договори споразумение със Зелените и СвДП, Зелените могат да осигурят външния министър, както направиха с Йошка Фишер в предишния си двустранен съюз със СДП, докато СвДП желаят Министерството на финансите.

Изборната надпревара в Германия се нажежава три дни преди вота

Изборната надпревара в Германия се нажежава три дни преди вота

Разликата между социалдемократите и консерваторите е само три процента