Русия на Владимир Путин се превръща в "диктатура", целяща да накаже и отстрани критиците преди парламентарните избори. Това коментира пред "Франс прес" Дмитрий Гудков, опозиционер, който наскоро избяга в Украйна.

41-годишният бивш депутат неочаквано обяви в социалните мрежи в неделя, че е прекосил границите на Русия и се е отправил към Киев, за да предпази семейството си от репресии на Кремъл заради политиката му.

Решението му да отиде в изгнание е последното от няколко видни опоненти на Кремъл, които напуснаха наскоро, също в членката на ЕС Литва, и идва в контекста на по-широки репресии срещу независими медии и групи на гражданското общество.

Гудков си тръгна, след като прекара два дни в ареста заради жилищен спор и неплатен наем от 2015 г., който също забърка 60-годишната му леля, която също беше задържана.

Руският опозиционер Дмитрий Гудков избяга в Украйна

Руският опозиционер Дмитрий Гудков избяга в Украйна

Предупредили го, че ако не напусне страната, фалшивото наказателно дело срещу него ще продължи до ареста му

Бягайки от Русия, той нарече наказателното дело, което би могло да доведе до затвор до пет години, "изфабрикувано".

"Русия от известно време вече е авторитарна държава, но сега се приближаваме много по-близо към диктатура", изтъкна Гудков в украинската столица Киев.

Гудков обяви по-рано тази година, че възнамерява да участва в парламентарните избори през септември, в които се очаква управляващата партия "Единна Русия" да загуби позиции, предимно заради икономически проблеми.

Той уточни, че "хора, близки до Кремъл" са се обадили на баща му и съпругата му, като са им казали, че трябва да напусне страната преди изборите, в противен случай те ще бъдат хвърлени зад решетките.

Облечен в бяла риза и черно сако, Гудков, който е говорил спокойно пред АФП, подчерта, че разбира отлично защо Кремъл иска да напусне.

"Искаха да напусна, за да не ги притеснявам, докато те - режимът на Путин - фалшифицираха изборите", посочи той на тераса в кафене в Киев.

Руският опозиционер Дмитрий Гудков се надява да намери убежище в България

Руският опозиционер Дмитрий Гудков се надява да намери убежище в България

Не смята да емигрира за постоянно...

Гудков, чийто баща също е бил опозиционно настроен депутат, каза, че Кремъл очаквал избухване на протести след изборите, които според него свързани с Кремъл партии ще спечелят въпреки масовото недоволство.

По тази причина, настоя той, Кремъл не може да си позволи да има опозиционни фигури в страната, които са в състояние да мобилизират хората.

Крутите мерки срещу критиците на Путин обаче означават, че остават малко критични гласове.

"Опозицията е унищожена в Русия", констатира Гудков.

Алексей Навални, най-известната опозиционна фигура в Русия през последното десетилетие, беше хвърлен в затвора през февруари заради стари обвинения за измами, които негови поддръжници настояха, че са политически мотивирани.

Друг известен борец срещу Кремъл - Андрей Пивоваров - беше свален в Санкт Петербург от самолет, летящ за Варшава, миналата седмица минути преди излитането.

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Андрей Пивоваров е задържан на летището в Санкт Петербург, полиция нахлу в домове и на други

Пивоваров, бивш директор на наскоро разпуснатата продемократична група "Отворена Русия", беше задържан в следствения арест за два месеца.

Гудков изтъква, че тази репресия цели не само отстраняване на претенденти на управляващата партия "Единна Русия", но и на потенциални опоненти на Путин преди президентските избори след три години.

"Те елиминират всеки, който представлява заплаха за прехода през 2024 г. - дори ако това е преход от Путин към Путин", настоя той.

Ала по думите му Кремъл греши, като смята, че отстраняването на противниците ще осигури оцеляването му.

"Въпросът за смяната на режима няма да бъде решен от избори. Налице е истинска умора в резултат на политиката на Кремъл, не само в обществото, но и сред елита", подчерта руският опозиционер.

Той посочи по-конкретно санкциите на Запада срещу Русия заради окупацията на Крим, обвиненията за намеса в изборите и за ролята на Москва в отравянето на Навални.

"Един ден ще настъпи разкол в елита и тези проблеми няма да са заради опозицията, а заради режима, който ще се самоизяде", убеден е Дмитрий Гудков.