Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще направи официално посещение в Германия, Гърция и Турция от 16 до 22 февруари, съобщи "Ройтерс".

Според Държавния департамент на 19 февруари той ще посети турската военновъздушна база Инджирлик, за да наблюдава усилията на американските експерти за справяне с последиците от земетресението.

В Гърция държавният секретар ще проведе разговори с премиера, външния министър и лидера на опозицията на страната.

Блинкен ще даде началото на четвъртия кръг на стратегическия диалог между САЩ и Гърция на 21 февруари, съобщиха от Държавния департамент.

По-рано агенция "Блумбърг" писа, че Блинкън може да се срещне с китайския външен министър Ван И в Мюнхен.

Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за световно лидерство?

Докладът за Мюнхен: Могат ли Русия и Китай да претендират за световно лидерство?

Войната на Русия срещу Украйна е "първата имперска война на 21-ви век". Но може и да не е последната

Той подчерта, че миналата седмица Пекин е нарушил международното право и суверенитета на САЩ, когато китайски разузнавателен балон се е появил в американското въздушно пространство, но Съединените щати са решени да управляват отговорно отношенията с Китай и очакват Пекин да направи същото.

Конференцията, известна като "Давос за отбрана", ще се проведе в Мюнхен в периода 17-19 февруари, дни преди годишнината от руската инвазия в Украйна.

Миналата година Кремъл избра да не изпрати представител при първото си неявяване от години.

Миналата година украинският президент Володимир Зеленски, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бяха сред високопоставените лица, присъстващи на събитието.

Припомняме, че тогава Зеленски бе критикуван, че в дни, когато руската армия бе по границите на страната му и всички западни разузнавания и лидери предупреждаваха, че руското нападение е почти сигурно, той реши да напусне страната си и да говори лично на форума, за да го използва като трибуна, от която да поиска оръжейна помощ от Запада, която по това време беше доста оскъдна и бе изпратена само от Лондон и Вашингтон.