Терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) е атакувала контролирани от правителството райони близо до столицата Дамаск през нощта в очевиден отговор на загубата на територии от страна на терористите в други райони на Сирия, съобщава „Ройтерс”.

Терористите обявиха в свое изявление, че са атакували електроцентралата Тишрин, която се намира на североизток от столицата, а сирийски военен източник е признал, че ДАЕШ са организирали нападения, но изтъкнал, че всички джихадисти, които са взели участие, са били убити.  

Сирийската армия и нейни присъдружни паравоенни формирования, подкрепяни от руски въздушни удари, са прогонили ДАЕШ от град Ал Каратин, който се намира на 100 км западно от древния град Палмира, който беше отвоюван обратно от правителствените сили през миналата седмица.

Сирийски военен източник обяви, че нападенията през нощта във вторник в покрайнините на Дамаск изглежда са отговор на терористичната групировка за пораженията ѝ в района на Палмира.

ДАЕШ също така губи позиции срещу съюзените със САЩ кюрдски сили в Северна Сирия, а в последните дни и от подкрепяни от Турция бунтовнически групировки, които водят отделни сражения срещу джихадистите северно от Алепо.

Нападатели от ДАЕШ, използвайки пет коли, натъпкани с експлозиви, също са ударили военни позиции в близост до летището, югоизточно от Дамаск, убивайки 12 войници, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, който е базиран във Великобритания, но има източници в Сирия.

Правителствените сили са отговорили с обстрел и въздушни удари в този район, като самолети също са ударили град Думейр, намиращ се на 40 км североизточно от Дамаск, който е контролиран от бунтовническа групировка, приятелски настроена с ДАЕШ.

Добавя се, че ударите са убили поне девет цивилни там и че около 15 джихадисти, както и петимата шофьори на колите бомби, са загинали при сблъсъците.

Сирийски военен източник заяви, че 13 терористи са били убити при сблъсъци в района около Думейр.