Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Чешката република. Той се срещна с чешкия лидер Петр Павел в Прага.

По време на съвместна пресконференция държавните глави разказаха за това, което са обсъдили по време на разговорите, предаде агенция УНИАН. По-специално Павло припомни, че Зеленски е първият украински президент, който посещава Чехия от 14 години насам. Той подчерта, че Чешката република е подкрепяла и продължава да подкрепя Украйна в борбата срещу руската агресия.

"Украйна вече започна своята контраофанзива и показа на света, че Русия далеч не е толкова силна, колкото й се казваше... Искаме Украйна да победи", заяви чешкият президент.

Европейски лидери искат НАТО да увеличи подкрепата си за Украйна и да я подкрепят за член

Европейски лидери искат НАТО да увеличи подкрепата си за Украйна и да я подкрепят за член

НАТО разшири присъствието си от Балтийско море до Черно море, след като Русия нахлу в Украйна

Павел добави, че подобно на Украйна, Чешката република очаква ясно послание от предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс относно членството на Украйна в Алианса.

"Украйна трябва да бъде подкрепена в стремежа си да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Ние ще направим всичко за това", каза той.

По думите на Зеленски двамата с Павел са обсъдили, наред с други неща, сигурността в региона и сътрудничеството между Украйна и Чешката република по тези въпроси, помощта за Украйна в областта на отбраната, както и ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала.

"Те обсъдиха и съществуващото разпространение на руската пропаганда, която все още има влияние в Европа и по-специално в Чешката република. И в други европейски държави очевидно има разрушително влияние на Русия. И ние трябва да се защитаваме от това", подчерта украинският президент.

Лидерите разговаряха и за това как Чешката република би могла да помогне на Украйна да включи страните от Глобалния юг в съвместните усилия за мир, по-специално в прилагането на украинската мирна формула.

Фокус в разговорите в чешката столица са военната подкрепа за Украйна, нейната евро-атлантическа интеграция, срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

BBC: Зеленски има какво да иска и да получи от България

BBC: Зеленски има какво да иска и да получи от България

Миналата година България се превърна в ключов доставчик на боеприпаси и гориво за Украйна

Президентът Павел е бивш военен съветник на генералния секретар на НАТО между 2015 и 2018-та година.

През май Павел заяви пред Ройтерс, че Украйна се нуждае от подкрепа за членство в Евросъюза и НАТО, но присъединяването ѝ вероятно ще бъде продължителен процес.