Съединените щати са въоръжили силите си, разположени в близост до петролни находища в Източна Сирия, с ракетна система HIMARS.

Това разкри Анадолската агенция. Тя се позова на местни източници.

Ракетната система HIMARS е била изпратена на американските сили в провинция Дейр ез-Зор през последните няколко дни.

Провинция Дейр ез-Зор, разположена източно от река Ефрат, в момента е окупирана от кюрдите, които са смятани от Анкара за терористи.

Ракетната система "е била изпратена до американските бази в петролното поле Ал-Омар и газокранилището на "Коноко"", заявиха източниците.

Този ход "има за цел да се противопостави на евентуални атаки от страна на подкрепяните от Иран групировки на отсрещния бряг на река Ефрат", твърдят местните източници.

Силите на САЩ в Сирия на няколко пъти бяха подложени на атаки с дронове и ракети от райони, контролирани от подкрепяни от Иран групировки.

HIMARS на украинския фронт - игра на котка и мишка

HIMARS на украинския фронт - игра на котка и мишка

Руската армия все по-често ефективно използва средствата си за радиоелектронна борба, с които смущава насочването

От 2015 г. насам силите на САЩ в Сирия обучават хиляди кюрди във военните си бази в региона под претекст за борба с тероризма. САЩ също така са предоставили на кюрдските милиции огромни количества оръжия и бойна техника.

Сирия се намира в жестока гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Башар Асад неочаквано жестоко потуши продемократичните протести.