Украйна възнамерява да се откаже от наборната военна служба и да премине към професионална армия след края на войната с Русия. Това обяви премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от "Ройтерс".

Целта на Киев с подобен ход е да се доближи до стандартите на НАТО.

След среща с високопоставени служители в областта на отбраната и сигурността, на която бяха обсъдени реформи, известни като "украински щит", Шмигал посочи, че правителството ще продължи да подкрепя и по-нататъшното увеличаване на местното производство на оръжия.

"Основната задача е да завършим прехода на Силите за сигурност и отбрана на Украйна към стандартите на НАТО. Във всички аспекти: от оборудването и оръжията до планирането и анализа", подчерта той.

Пригожин: "Демилитаризацията" превърна украинската армия в една от най-силните в света

Пригожин: "Демилитаризацията" превърна украинската армия в една от най-силните в света

Напрежение между групировките в Кремъл

"След края на войната Украйна ще се откаже от наборната служба във вида отпреди войната. Основата на нашата отбрана ще бъде професионална армия", поясни премиерът.

Украйна иска да се присъедини към НАТО и се надява да получи ясен сигнал за перспективите си за членство по време на срещата на върха на Алианса в Литва следващата седмица.

Шмигал заяви, че Украйна също ще създаде боеспособни резерви, които да допълнят армията, като всички отговарящи на изискванията за присъединяване към резервите ще преминават редовно обучение.

След пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Украйна обяви национална мобилизация. Понастоящем тя разполага с около един милион души в отбранителните си сили.

Преди руската инвазия в страната действаше система за задължителна военна служба за младите мъже. Украинските жени също служат в армията, но за тях службата не е задължителна.

Великобритания обучава украинските войници да се бият по западен стил - с по-малко боеприпаси

Великобритания обучава украинските войници да се бият по западен стил - с по-малко боеприпаси

В момента Украйна използва огромни количества муниции, за да се отбранява

Шмигал открои като друг важен елемент от бъдещите украински отбранителни сили развитието на вътрешните способности за производство на оръжия.

"Украйна вече активно увеличава производството на оръжия и оборудване. Освен това стартираме нови програми и проекти", отчете той и добави, че правителството ще подкрепи повече частни предприятия в сектора и работи за изграждане на международни партньорства.

Украйна зависи до голяма степен от западните военни доставки. Правителството има за цел да преобразува своята оръжейна индустрия и миналия месец назначи нов ръководител на държавната компания за производство на оръжия "Укроборонпром".