Генерал-лейтенант Серхий Шаптала е освободен от поста началник на Генералния щаб на ВСУ. На негово място е назначен Анатолий Баргилевич. Това беше обявено от Зеленски във вечерното му видеопослание.

"Днес проведох срещи с командването на нашите сили за отбрана и сигурност на Украйна и с министъра на отбраната Рустем Умеров. Според резултатите от срещите: първата - проведе се смяната на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Благодаря на генерал-лейтенант Серхий Шаптала за службата му през тези две години на война", заяви Зеленски.

Той отбеляза, че генерал-майор Анатолий Баргилевич е назначен за нов началник на Генералния щаб по предложение на началника на Генералния щаб Олександър Сирски. Той е бил командир на Силите за териториална отбрана.

"Опитен човек - той разбира задачите на тази война и украинските цели. Днес шефът на Сирски определи кандидатите за депутати, а аз ще подпиша съответните укази. Определени са и кандидатите за заместник-началници на Генералния щаб. Все момчета - бойни, професионални, всеки - с ясни познания за фронта и реалните нужди на украинските. воини" - добави Зеленски.

Зеленски удостои Залужни и Буданов със званието Герой на Украйна

Зеленски удостои Залужни и Буданов със званието Герой на Украйна

Признание за заслугите им за отбраната на страната

На 8 февруари президентът Володимир Зеленски извърши най-сериозните размествания във военното ръководство на страната от началото на пълномащабната война, припомни УНИАН. Той отстрани Валерий Залужни от поста главнокомандващ на ВСУ и на негово място назначи Олександър Сирски, който преди това ръководеше сухопътните войски на ВСУ.

Министърът на отбраната Рустем Умеров представи новия главнокомандващ, генерал-полковник Олександър Сирски, в Генералния щаб.

По време на представянето присъстваше и генерал Валерий Залужни, който беше освободен от длъжност вчера. Умеров му благодари за неговата служба.

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

The Economist: Зеленски рискува да направи грешка със замяната на Залужни

Оставката на Валери Залужни отваря нова и решаваща фаза на войната