Оставката на Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна отваря нова и решаваща фаза на войната. Украинският президент Владимир Зеленски "рискува да направи грешка", със замяната на Залужни, пише The Economist.

Разликите между актьора, превърнал се в политик, и закаления в битки командир бяха отчасти свързани с културата и личността. След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., тези различия станаха незначителни - всъщност дори се превърнаха в предимство", пише в публикацията.

Според изданието, всеки компонент от съпротивата на страната е фокусиран върху своята задача. Вместо да упражнява централизиран контрол, Зеленски играе ролята на "върховен патриот, изразяващ предизвикателния отказ на своя народ да се предаде пред лицето на руската агресия". Залужни, който всъщност е бил във война с Русия от много години, се фокусира върху военните операции.

Докато руската и украинската армия се окопават и фронтовата линия спира, това напрежение започва да причинява вреда. Тъй като отношенията между Залужни и Зеленски се влошиха, се появиха разногласия относно това какво да се прави на бойното поле. Зеленски и неговата администрация държаха Залужни отговорен за провала на контранастъплението миналото лято. Те искаха армията да се подготви за нови атаки и поискаха да се разработят планове за битка и да се поеме тежестта за мобилизиране на допълнителни войски.

Но Залужни решително не се съгласи с условията на Зеленски. Генералът вярваше, че неговата предпазливост след провала на първото нападение е довела до факта, че е успял да спаси жизненоважни войски и оборудване. Той твърди, че не може да планира следващата контраофанзива, защото не знае какви ресурси има на свое разположение. Освен това Залужни се съпротивлява на мобилизацията. Генералът каза, че мобилизирането на обществото е отговорност на политиците.

"По време на война не е необичайно политиците и войниците да имат ниско мнение един за друг. Но това, което наистина обрече отношенията между Зеленски и Залужни, бяха променящите се възгледи на президента за това как войната ще определи каква страна трябва да стане Украйна", пише изданието.

Украинците харесват Залужни

Украинците харесват Залужни

Доверието в украинската армия е почти 100%

The Economist припомня още, че журналистите на изданието за първи път интервюираха Зеленски в Киев, само няколко седмици след инвазията. Тогава президентът красноречиво говори за това как страната му се бори за съдбата си на европейска демокрация. Украйна, каза той, цени живота повече от територията. Напоследък обаче Зеленски непрекъснато прави изявления, че целта на неговото президентство е да върне всички окупирани територии на Украйна.

Както отбелязва изданието, тъй като ставаше "все по-очевидно", че тази военна цел "не може да бъде постигната", нетърпението на Зеленски към неговия генерал нарасна. Той и служителите му се чувстваха застрашени от популярността на Залужни. Това беше една от причините той да се стреми да централизира властта.

"Уволнението на Залужни ще има политически последици... Тези, които познават генерала, не го виждат като политик, но в страна като Украйна един или друг олигарх несъмнено ще го възприеме като средство за реализиране на амбициите си. Зеленски трябва да е достатъчно образован, за да разбере, че ако той и администрацията му се опитат да заглушат недоволството, те ще навредят на политическата култура, която се опитват да спасят. Критичният въпрос е дали Зеленски ще успее да се възползва от уволнението на генерал Залужни, за да промени визията си за войната", пише изданието.

На 8 февруари президентът Зеленски освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Вместо Валери Залужни, тази позиция беше дадена на Александър Сирски, генерал, който през последните две години стана не по-малко известен от своя предшественик на поста.

Залужни беше уволнен, защото преговаряше със Запада за доставки, изключвайки Министерството на отбраната от този процес, пише The Times.

Генералът също не предостави своя военен план за 2024 г. и смята заповедите на Зеленски за нереалистични, което според Умеров също е довело до неговото уволнение. Източници казаха, че Зеленски всъщност първо е поискал от Залужни да подаде оставка на 29 януари, но той е отказал. Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд не подкрепи оставката на Залужни.

Зеленски удостои Залужни и Буданов със званието Герой на Украйна

Зеленски удостои Залужни и Буданов със званието Герой на Украйна

Признание за заслугите им за отбраната на страната