Британските парламентарни власти извикаха полицията, след като вестник съобщи, че следи от кокаин са открити на множество места в парламента.

Председателят на Камарата на общините сър Линдзи Хойл каза, че се е свързал с полицията, след като Sunday Times съобщи, че в сградите на парламента се използват незаконни наркотици.

Вестникът каза, че тестове с помощта на кърпички за откриване на наркотици са открили следи от кокаин на 11 места, които са достъпни само от депутати, така и за акредитирани за парламента служители и журналисти.

Европейски държави разбиха наркомрежа и задържаха тонове кокаин

Европейски държави разбиха наркомрежа и задържаха тонове кокаин

Съвместна операция удари наркотрафика на континента

Следи от дрогата са засечени включително и в тоалетна в близост до парламентарния офис на премиера Борис Джонсън.

"Съобщенията за злоупотреба с наркотици в парламента, предоставени на Sunday Times, са дълбоко обезпокоителни - и аз ще ги повдигна като приоритет в столичната полиция тази седмица", каза Хойл в изявление. "Очаквам да видя пълно и ефективно прилагане на закона."

Говорителят на Джонсън Макс Блейн каза в понеделник, че докладите са "притеснителни".

Обвиненията се появиха точно когато правителството обяви нова стратегия за борба със злоупотребата с наркотици и престъпността, свързана с наркотиците. Плановете, публикувани в понеделник, призовават за повече ресурси за рехабилитация на зависими, наред с полицейските мерки срещу дилъри на наркотици и трафиканти.

На Острова задържаха най-младия търговец на кокаин

На Острова задържаха най-младия търговец на кокаин

Става дума за 9-годишен ученик

Правителството също така планира да се насочи към употребяващите наркотици за развлечение, за да потисне търсенето на наркотици, включително чрез контакт с клиенти, открити в иззетите телефони на наркодилъри, "с редица съобщения, които да обезкуражят употребата им на наркотици".

Министърът на полицията Кит Малтхаус каза, че съобщенията за употреба на наркотици в парламента не са изненадващи.

"Очевидно има няколко хиляди души, които работят в сградата и бих се изненадал, ако сред тях нямаше някои употребяващи наркотици", каза той пред Sky News.