Следи от радиоактивното вещество полоний 210 бяха открити в два самолета на авиокомпания British Airways, съобщи АФП.

Разкритието бе направено в хода на разследването около смъртта на отровения бивш агент на КГБ Александър Литвиненко.

От авиокомпанията са били уведомени, че три нейни самолети Боинг 767, изпълняващи полети на близки разстояния, се проверяват от британските власти в рамките на разследването на смъртта на Александър Литвиненко.

Стана ясно също така, че British Airways възнамеряват да се свържат с всеки един от 800-те пътника били на борда на тези три самолета по време на 4-те полета:

  • BA875, Домодедово-Хийтроу, на 25 октомври
  • BA872, Хийтроу-Доводедово, на 28 октомври
  • BA873, Домодедово-Хийтроу, 31 октомври
  • BA874, спрян в Москва на 3 ноември

Според The Guardian Склотланд Ярд подозира, че на самолетите са били хората, които пряко или косвено имат отношение към смъртта на Литвиненко.

След посочените дати самолетите са пътували до Атина, Барселона, Виена, Дюселдорф, Ларнака, Мадрид, Истанбул, Стогхолм и Франкфурт.
По време на тези полети са били транспортирани около 33 хиляди души, които авиокомпанията моли да обърнат внимание на здравето си и в случай на някакви съмнения да се свържат по горещата линия до британското здравно министерство.

Резултатите от проверката сочат, че на борда на самолетите, два от които се намират в момента на летище Хийтроу, е открито малко количество радиоактивно вещество.

В третия самолет, който се намира на летище в Москва, тепърва ще бъде правен тест, уточняват от АФП.

Припомняме, че вчера във в. "Файненшъл таймс" бе публикувана информация, че на 24 ноември - само ден след като Александър Литвиненко почина в Лондон, отровен с радиоактивен полоний 210, с признаци на отравяне в дъблинска болница е бил приет и бившият руски премиер Егор Гайдар.

Икономистът, който през 1992 г. бе за кратко начело на руското правителство, бил в ирландската столица по повод представянето на книгата си "Смъртта на една империя: уроците на съвременната руска история".
Около десет минути след началото на конференцията обаче Гайдар напуснал залата, където се провеждало представянето с кръвоизлив в носа.
За минути състоянието му се влошило и той започнал да повръща кръв, като същевременно не можел да движи крайниците си. Своевременно бил приет в болница, но още на другата сутрин по свое желание бил изписан и излетял за Москва.

Според Анатолий Чубайс Гайдар е бил отровен, но в това в никакъв случай не е замесен Кремъл.

Припомняме, че Чубайс беше първи вицепремиер на Русия през 90-те години. В момента той е председател на управителния съвет на руската държавна компания "Електроенергийни системи".