Следователите на Държавното бюро за разследване в Украйна разследват протоколите от заседанията на Съвета за национална сигурност и отбрана по време на президентството на Петър Порошенко. Разследващите действия се провеждат в заседателната зала на Съвета за сигурност в кабинета на президента Владимир Зеленски, съобщава вестник "Главком", цитирайки собствените източници от силите за сигурност.

Служителите на Бюрото за държавна сигурност се интересуват от протоколи, които са осигурили нивото на секретност в тези помещения. Това важи особено за срещите, които са свързани с планирането на военните операции по време на председателството на Петър Порошенко.

Зеленски и Путин разговаряха за първи път - по телефона

Зеленски и Путин разговаряха за първи път - по телефона

За Украйна ключов въпрос е освобождаването на моряците

Според източника следователите не дават отговори на въпроси за това, което търсят. "Те се интересуват от информация, кой и какво е говорил по време на срещите, какви заповеди са издадени, кои са подписали документи, които са класифицирани като" строго секретни "и се отнасят до информация, съдържаща държавна тайна", каза източникът.

Секретарят на Съвета за сигурност Александър Данилюк заяви на 28 май, че оборудването, мониторите и сървърите с тайна информация са изчезнали от ситуационната стая в офиса на президента. Според него това се е случило по време на смяната на властта. След това бившият прессекретар на Петро Порошенко, Святослав Цеголко, заяви, че цялото оборудване е било наето за сметка на бившия държавен глава и е върнато на лизингодателя. На следващия ден Държавното бюро за разследване в Украйна започна досъдебно разследване на този факт.