Правителството на Словакия одобри споразумение в областта на отбраната със САЩ, което определя рамката за потенциално използване на нейните военновъздушни бази от нейния партньор в НАТО, но не води до никакви конкретни разполагания на сили, информира "Ройтерс".

Споразумението, което според словашкото правителство следва подобни договори на 23 други страни от НАТО, включително всички онези по източната граница на алианса, все още се нуждае от подпис от президента и ратификация от парламента на страната.

"Това е важен знак, че правителството действа отговорно по отношение на външната политика, политиката на сигурност и отбраната", изтъкна словашкият външен министър Иван Корчок на пресконференция.

Словакия купува 14 американски F-16, заменя старите МиГ-ове

Словакия купува 14 американски F-16, заменя старите МиГ-ове

Сделката за милиарди евро бе оповестена през юли, след като правителството и САЩ дадоха одобрението си

Съгласно споразумението САЩ ще могат да използват съоръжения в две словашки летища в Шлиач и Малачки, докато всички конкретни планове ще бъдат предмет на последващи споразумения. Словакия ще получи 100 млн. долара американско финансиране.

Корчок отбеляза пред репортерите, че дебатът за споразумението е бил изпълнен с дезинформация. Всяко бъдещо потенциално присъствие на каквито и да е войски ще подлежи на одобрение от правителството и парламента, увери той.

Словакия споделя източната си граница с Украйна, която е в центъра на напрежението между НАТО и Русия през последните няколко години.

Русия окупира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и оттогава подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украински войски в източната област Донбас във война, при която загинаха около 15 000 души. През последните месеци Русия струпа войски близо до границата си с Украйна.

Плановете на Словакия да подпише споразумението бяха подложени на критика от опозицията в страната, която по-рано участваше в подготовката на договора, когато беше в правителството. Бившият премиер Роберт Фицо заяви, че неговата партия "Смер" нямало да го подкрепи в парламента и искала референдум по въпроса.

Главният прокурор на страната също го разкритикува, позовавайки се на правни основания, но министрите настояха, че споразумението е в съответствие със съществуващото словашко законодателство.