Новото правителство на Словакия отхвърли предварително изготвен план за даряване на ракети и боеприпаси на Украйна, съобщава "Ройтерс".

С този ход бе спазено обещанието на новия министър-председател Роберт Фицо да спре военната помощ за Киев, докато страната се бори с руската инвазия.

Помощният пакет включваше 140 ракети от системата за противовъздушна отбрана "Куб", над 5000 броя боеприпаси за 125-милиметрови оръдия и 4 милиона патрона за малки оръжия. Сделката бе предложена на НАТО от служебното правителство на Словакия, преди то да предаде властта през октомври.

Правителството на Фицо обаче отхвърли пакета на заседание на кабинета днес.

Словакия няма да спира частния износ на оръжия

Словакия няма да спира частния износ на оръжия

Страната забранява само военната помощ от държавния резерв

Фицо проведе кампания, критикуваща военната подкрепа на Запада за Украйна и санкциите срещу Русия, и заяви подкрепа за това да се искат мирни преговори - линия, подобна на тази на лидера на Унгария Виктор Орбан, но отхвърлена от Киев.

Лявата партия "Смер - Социална демокрация" на Фицо спечели изборите на 30 септември и сформира управляваща коалиция с лявоцентристката "Глас" и националистическата Словашка национална партия.

Новият премиер на Словакия към ЕК: Спираме военната помощ за Украйна

Новият премиер на Словакия към ЕК: Спираме военната помощ за Украйна

Новината съобщи Роберт Фицо в социалните медии

Фицо многократно е заявявал, че страната ще спре доставките от държавния военен резерв за Украйна, но наскоро уточни, че частните бизнес сделки няма да бъдат засегнати от забраната.

Словакия беше твърд поддръжник на Украйна, а предишно дясноцентристко правителство достави военно оборудване, като бойни машини, както и система за противовъздушна отбрана С-300 и изтребители МиГ-29.

Словакия, която граничи с Украйна на изток, изпрати военна помощ на Киев в общо 13 пакета на стойност 671 милиона евро, преди Фицо да дойде на власт.