От днес Словакия поема председателството на Европейския съвет според приетия регламент за ротация на всеки 6 месеца, напомнят информационните агенции.

Страната, която се присъедини към общността през 2004 г., за първи път поема такива функции.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че ще настоява за промяна във вектора на общата европейската политика по редица въпроси, които по думите му сега не се решават ефективно.

Той ще подкрепи членството на България и Румъния в Шенген.

На първо място сред приоритетните теми са проблемите, свързани с мигрантите.

„Основополагащите решения за бъдещето на Европа не може да се основават на решенията на един или два от членовете на ЕС, или само на решенията на държавите основателки.” – коментира Фицо.

През миналата година Словакия отказа да участва в разпределянето на бежанските квоти между страните то общността.
Страната обаче няма да иска прекратяване на квотната система.  

По-рано Роберт Фицо коментира и проблемите около решението на британците за брекзит. Той предложи лидерите на ЕС да се съберат през септември в Братислава на неформална среща, посветена на бъдещето на съюза в случай, че Великобритания наистина реши да го напусне.

Припомняме, след референдума на 23 юни, на който привържениците на напускането надделяха с по-малко от 4% разлика, британското общество изпадна в покруса от последиците, свързани с подобно решение. Много от гласувалите за брекзит заявиха, че съжаляват за избора си и че ако имат възможност да гласуват повторно, ще подкрепят членството в ЕС.  Междувременно в подписката за провеждане на втори референдум се включиха над 5 милиона души.